Rij instructrice, coach, revalidatie trainer en welzijnsadviseur

Welzijnsadviseur

Welzijnsadviseur is ontstaan vanuit de steeds groter wordende behoefte aan algemene kennis rondom het paard. Met naar schatting 450.000 paarden in Nederland neemt het belang van onderwijs en kennisverspreiding over dit onderwerp toe. 

Het belangrijkste doel van een welzijnsadviseur is dat je je een goed beeld te vormt van de specifieke behoeften van het paard. Niet alleen zijn natuurlijke behoeften, maar juist ook de behoeften die ontstaan vanuit de functie die het paard tegenwoordig vervult: die van rijpaard. Of je nu zelf paarden houdt, op een manege rijdt, professioneel in de paarden zit of op een andere manier betrokken bent bij het welzijn van paarden. Van de welzijnsadviseur krijg je handvatten om heel gericht te kijken naar de leef- en trainingsomstandigheden van paarden.

Gaat het dan alleen maar om het vormen van een oordeel? Nee, juist niet! Het doel van de welzijnsadviseur is om veel meer mensen op een weloverwogen en onderbouwde manier te kunnen adviseren over manieren om het welzijn van hun paard te verbeteren. Want naar wie moet je toe als je niet zeker weet wat je je paard zou moeten voeren? En kan je paard eigenlijk wel naar buiten onder slechte weersomstandigheden, of is dat juist goed voor hem? Waaraan kun je zien of je zadel (nog) wel past, en heeft jouw paard eigenlijk wel ijzers nodig? Dit zijn vragen waar je als welzijnsadviseur antwoord op kunt geven. Aan iedereen: je stalgenoten, je kinderen (of ouders!), pensionklanten, leerlingen en collega’s. Op deze manier dragen we allemaal bij aan het verspreiden van kennis en wordt de norm voor paardenwelzijn gezet vanuit deze kennis.

Heeft u vragen over:

 
Gedrag  
Huisvesting  
Harnachement   
Biomechanica en de invloed van zadel en ruiter  
Gebreken kunnen ontdekken  
Paarden hoeven  
Tandheelkunde  
Voeding  
Wormen en welzijn  
Supplementen  
Stress release  
EHBO  
   

Neem contact op voor advies! 

Een voledige welzijns check en stress release nu ter introductie € 125,00 (dit neemt ongeveer 2 á 2,5 uur in beslag)

Met vriendelijke groet,

Annika

 

Dierenwelzijnsprijs voor onderzoek naar gevolgen slaaptekort bij paarden

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

In de categorie paard ontvingen twee gespecialiseerde dierenartsen Anna-Caroline Wöhr en dr. Christine Fuchs de dierenwelzijnsprijs, toegekend en uitgereikt door Boehringer Ingelheim. Ze deden onderzoek naar de gevolgen van een tekort aan REM-slaap bij paarden. 

 

 

Voor de tweede keer heeft de Animal Health Division van Boehringer Ingelheim de dierenwelzijnsprijs uitgereikt in de categorieën rund, varken, paard en klein dier. De prijs eert innovatief en praktisch werk om het dierenwelzijn te verbeteren. Het onderzoek getiteld “Stil lijden: REM-slaapgebrek bij paarden” gedaan door Wöhr en Fuchs komen nieuwe inzichten ten aanzien van de oorzaak van narcolepsie bij paarden naar voren.

REM-slaapdeficiëntie

Paarden die spontaan om lijken te vallen werden tot dusver gediagnosticeerd met narcolepsie, een hersenziekte. Onterecht, blijkt uit het onderzoek van Wöhr en Fuchs. De twee onderzoekers van de Ludwig Maximilians universiteit in München bewezen nu voor het eerst dat het omvallen verband houdt met REM-slaaptekort.

Ideale huisvesting

De REM-slaap (Rapid Eye Movement, ook wel droomslaap genoemd) is een slaapfase die een paard alleen kan bereiken als ze liggen, omdat dan pas alle spieren ontspannen zijn. De onderzoekers ontdekten dat paarden die onder stress staan, bijvoorbeeld ​​door niet optimale huisvesting, minder vaak liggen en daarom ook zelden in de REM-slaap terechtkomen. Of een paard daadwerkelijk gaat liggen hangt van verschillende factoren af, zoals de afmeting van de box, het type strooisel, het stalklimaat of de rangorde binnen de groep.

Ligcomfort vergroten

Uit het onderzoek kwamen ook enkele adviezen naar voren om het paardenwelzijn op stal te verbeteren. Zelfs ogenschijnlijk eenvoudige maatregelen zoals het vergroten van het ligcomfort of een verandering in de samenstelling van de groep, kunnen leiden tot een vermindering van de ‘narcolepsie-aanvallen’ of zelfs tot het volledig uitblijven van aanvallen en dragen daarmee bij tot een significante verbetering van het dierenwelzijn.

Fantastische dierenartsen

Dr. Henrike Lagershausen vertelt: “Deze fantastische dierenartsen vergroten het bewustzijn van dierenartsen en paardeneigenaren over de nieuwe inzichten van de oorzaken van het plotseling omvallen bij paarden. Ze tonen nieuwe aspecten waarmee het welzijn van de paarden, die nu aan narcolepsie lijken te lijden, in zowel individuele huisvesting als bij groepshuisvesting verbeterd kan worden.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Boehringer Ingelheim

Annika Puur Paard

Annika Striezenau
Esborgstraat 50
9679 BV Scheemda
 

KvK: 68456271

BTW: NL001467806B55
 
T: 06 24 85 19 61
E: annikapuurpaard@outlook.com