Rij instructrice, coach, revalidatie trainer en welzijnsadviseur

Nieuws

 

Ode aan de mensen van de ambulance!

Vanochtend vroeg op pad met een klant en haar paard richting dierenkliniek Emmeloord.
Zo vroeg in de ochtend is het druk in de stad en ja die moeten we door.
Het stond nagenoeg stil en achter ons een vrachtwagen (nooit heel prettig vind ik als je met een trailer + paard rijd) maar deze chauffeur hield super afstand en in de verte hoorde we al de ambulance met de lampen ook aan. Vrachtwagen ging zoveel mogelijk rechts rijden en ik ging ook iets meer naar rechts en toen werd het stil........echt stil.

Naast mij werd gevraagd waar die was gebleven, ik zei het komt eraan. Maar de sirenes zijn uitgezet. We keken elkaar aan en daar ging de ambulance vol snelheid ons voorbij met alleen de blauwe lampen en ons ver voorbij gingen de sirenes weer aan!

Wauw wat een kippenvel moment. Ze hadden hem uitgezet voor het paard.

Dank jullie wel voor het zo reageren op een dier die het al best spannend vind.

 

 

Free style academie Emiel Voest

Wat een fantastische dag hebben wij achter de rug met het eindexamen van 8 nieuwe revalidatietrainers. Vandaag presenteerden zij hun casuïstiek van de afgelopen maanden voor een deskundigenpanel en hun collega’s. Integrale multidisciplinaire benaderingen en het delen van belangrijke, soms pijnlijke, leermomenten. Onze dank gaat uit naar Pauline Warners-Heinen en Kaat Van De Vyver voor hun inbreng en betrokkenheid. Gefeliciteerd Anita KortenYanine LubbingeMarlies EilandFemke Leuven-AlkemaAnnika ReilinkSandra Van Woensel-vdr GiesenTerry Koster en Astrid Hoppenbrouwers, wij zijn reuze trots op jullie!

 

 

Oktober de maand waar stil wordt gestaan bij borstkanker!
Ook doe ik dit nadat ik zelf in 2010 Borstkanker heb gehad.

Deze dierbare foto betekent heel veel voor mij, mede door Thorn en lieve Mara (zadelmak in dat jaar gemaakt) hebben mij veel steun en liefde gegeven.
(Normaal altijd met cap op natuurlijk)

 

Erkend leerbedrijf niveau 4  paarden sport/houderij,  paraveterinair en dierverzorging.

 

 

 

 

 

 

Annet Haas van #MercyStable

Zij is osteopaat en werkt met bloedzuigers bij paarden en dat past natuurlijk helemaal bij mijn opleiding als revalidatietrainer. Zeer interessant en leerzaam geen mooie plaatjes deze keer.
 
 
 
 

 Anatomie + fysiologie

Core stability met een paar fijne oefeningen

 
 
 
Texel 2019 Konikpaarden 20 stuks uit de Oostvaardersplassen.
 
Kijk en lees de algemene voorwaarden !

Echte mannen dragen roze !!

 

Is het niet een prachtig beeld om te zien zoveel verschillende karakters en dan zoveel rust en stabiliteit.

 

 

 

 

 

Woensdag Weetje!
Wist je dat een paard geen galblaas heeft? Via de galwegen wordt er constant gal afgegeven aan de dunne darm. Om de PH (zuurgraad) van de maag in balans te houden en zo maagzweren te voorkomen heb je speeksel nodig. Speeksel neutraliseert het teveel aan zuur en zo kan de gal in de dunne darm worden benut en geneutraliseerd. Een paard maakt alleen speeksel aan met kauwen, daarom is het ontzettend belangrijk dat een paard de hele dag én nacht door beschikking heeft tot ruwvoer (max. 6 uur zonder).

 

 

 

 

 

 

Leren paardrijden.

Het is heel fijn en ontspannend maar tegelijkertijd ontzettend intens en ook (in)spannend. En dat is precies de reden waarom leren paardrijden een bijzonder proces op gang brengt. Het paard zorgt ervoor dat ruiter en instructeur ontzettend ‘dichtbij’ elkaar moeten functioneren om progressie te boeken. Het paard laat zich namelijk niet foppen.

Zelfs als de ruiter nog niet in de gaten heeft dat er iets van binnen klem zit, kan een vaardige instructeur het terug zien in het gedrag van het paard. En dan? Zwengel je het gesprek aan? Confronteer je de ruiter? Laat je het rusten? Wanneer begint jouw verantwoordelijkheid en wanneer stopt deze als instructeur? Het zal voor iedereen anders zijn denk ik. De goede instructeur moet zich er op z’n minst van bewust zijn dat lesgeven aan mensen iets oproept bij de ruiter en ook altijd iets van jezelf vraagt.

Daar waar ruimte is voor de onderstroom, kunnen bijzondere relaties ontstaan tussen ruiter en instructeur. Gebaseerd op vertrouwen, intimiteit en kwetsbaarheid. Niet iedereen is trouwens gecharmeerd van deze insteek. Sommigen vinden het zweverig. Die denken dat een paard gewoon moet doen wat er gezegd wordt en dat een ruiter gewoon moet aanpakken. Dat kan ook een overtuiging zijn en voldoening geven.

Persoonlijk ben in geïnteresseerd in de bijzinnen van de mens. Omdat ik geloof dat daar de handvatten voor groei en ontwikkeling zitten. En ook omdat het leven nou eenmaal niet alleen maar leuk is. En dit geldt zowel op professioneel als op persoonlijk gebied. Luisteren daar datgene wat niet wordt gezegd, vertelt het meest. En daar zijn paarden buitengewoon vaardig in. Laten we met ze mee luisteren. Wie weet wat het ons brengt.   

 

Kinderen leren paardrijden   

 

Woensdag borsteldag voor veel kinderen. Hoe fijn is het om je lievelingspony te verzorgen, te voelen, te ruiken en samen te zijn. Voor veel kinderen een extraatje dat nog wel eens wordt onderschat. Geef ze de tijd om dit te kunnen doen. Focus niet alleen op het rijden, maar investeer in de band tussen mens en dier.

Als je thuis geen huisdieren hebt, bof je als je elke week mag genieten van een momentje naast je pony. Alleen al het aanraken en aaien kan een geruststellende invloed hebben op kinderen. De ademhaling wordt rustig en laag vanuit de buik. Een prachtig bijverschijnsel van leren paardrijden. Mooi toch?

                                                                                                                        

 

Annika Puur Paard

Annika Striezenau
Esborgstraat 50
9679 BV Scheemda
 

KvK: 68456271

BTW: NL12908514B01
 
T: 06 24 85 19 61
E: info@annikapuurpaard.nl